s Werelds eerste vegan delivery-only restaurant: Las Vegan

Op 19 januari opent het eerste vegan delivery-only restaurant ter wereld in Amsterdam: Las Vegan. Het concept van Las Vegan is simpel: het bereiden van kwalitatief hoogstaande veganistische maaltijden, en die zo snel mogelijk bij mensen thuisbezorgen. Las Vegan is een van de eerste delivery-only restaurants in Nederland, hoewel de trend in de V.S. al langer gaande is. Daar worden deze restaurants ook wel virtual restaurants genoemd.

Ik ben op een zoektocht naar de veganistische vervanging voor guilty pleasures, om iedereen op een verantwoorde manier te laten genieten van comfort food, zegt oprichter Tom van der Sluijs, voorheen chefkok van het succesvolle Amsterdamse restaurant de Vegan Junk Food Bar. Onlangs werd Van der Sluijs door RTL Boulevard geïnterviewd om te praten over zijn veganistische kookkunsten.

De gerechten van Las Vegan worden bereid op basis van seitan, een vleesvervanger van tarwe-eiwit afkomstig uit Japan. Seitan is niet alleen beter voor het milieu dan soya (waar op het moment veel vleesvervangers van worden gemaakt), het heeft bovendien ook een vlezige, malse structuur die door menigeen ook wel met shitake paddestoel vergeleken wordt. Ook bevat het meer proteïne en minder vet dan soja.

Op het digitale menu van Las Vegan staan onder andere een S’ub Philly (Vegan biefstuk met Vegan cheddar kaas, ijsbergsla, tomaat en rode ui), een broodje Haute Dog Bali (Vegan hot dog met pinda saus, gemalen pinda’s, gepekelde komkommer en geraspte kokosnoot) of bijgerechten als Holy Mac’n’Cheesus (Stringy macaroni en kaas op Amerikaanse stijl).

Dat Amsterdam er met Las Vegan een veganistisch restaurant bij krijgt mag geen verrassing heten: de stad werd onlangs door het AD uitgeroepen tot vegan-hoofdstad van Europa. Daarin staat dat de verhouding tussen het aantal veganistische restaurants en het inwoneraantal nergens in de wereld zo hoog als in Amsterdam.

Ook speelt Las Vegan met de keuze voor het delivery-only concept in op de toenemende populariteit van maaltijdbezorging in Nederland. Uit een recent rapport van ABN-Amro blijkt dat de markt van maaltijdbezorging sinds 2014 is verdrievoudigd, en bovendien dat die in 2018 nog 20% zal groeien.

Las Vegan is open op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 19 januari. De bestelling worden geplaatst via bekende bezorg platforms als Deliveroo en Foodora. Er wordt bezorgd in de Jordaan, de binnenstad, de Pijp, Baarsjes en Oud-West.